Role of the Prosecutor: Ethical Rules and Considerations

February 20, 2024 – February 21, 2024

UNO Community Engagement Center – Room 230

FREE parking is available in the CEC Parking lot on the north side of the Bell Tower

16 Hours CLE

Day 1, February 20, 2024

7:00 AM – 8:00 AM	Light Breakfast – Provided on-site (Coffee, rolls, etc.)
7:45 AM – 8:00 AM	Welcome remarks – Dr. Gaylene Armstrong, Director, School of Criminology and Criminal Justice
8:00 AM – 8:15 AM	Keynote Speaker – Chief Justice Michael G. Heavican, Nebraska Supreme Court
8:15 AM – 9:15 AM	Robert C. Sigler, Dep Douglas Co Atty – Introduction: Role of the Prosecutor and General Ethical Considerations (1 hour)
9:15 AM – 10:15 AM	Don Kleine, Douglas Co Atty – Ethical Issues and Social Media: Problems for Prosecutors and Impact on Potential Jurors (1 hour)
10:15 AM – 10:30 AM	Morning Break - Refreshments provided

10:30 AM – 12:30 PM	Chris Ferretti, Asst U.S. Attorney - Ethical Issues involving Supervision of Investigations; Relations with Police; Use of Informants and Cooperators (2 hours)
12:30 PM – 1:30 PM	LUNCH- Provided on-site; Jean Brazda and John Brazda, Sarpy and Douglas Co Victim Witness Units – Ethical Issues with Facility Dogs in Prosecutors Offices (1 hour)
1:30 PM – 2:30 PM	Robert C. Sigler, Dep Douglas Co Atty – Ethical Considerations in Investigations and Charging Decisions (1 hour)
2:30 PM – 3:30 PM	Hon Jeff Lux, District Court of Douglas Co - Ethical issues Special Purpose Courts; Judicial involvement in Plea discussions (1 hour)
3:30 PM – 3:45 PM	Afternoon Break – Refreshments provided
3:45 PM – 4:45 PM	Paul Schaub, Cheyenne Co Atty – Ethical Considerations: Brady-Giglio and Discovery (1 hour)
END of DAY ONE	

Day 2, February 21, 2024

7:00 AM – 8:00 AM	Light Breakfast – Provided on-site (Coffee, rolls, etc.)
8:00 AM – 9:00 AM	Ben Perlman, Dep Sarpy Co Atty – Ethical Considerations in Bar-Press Relations and Interacting with the News Media (1 hour)

9:00 AM – 10:00 AM	Robert C. Sigler, Dep Douglas Co Atty - Ethical Issues in Plea negotiations and in Trial Issues (1 hour)
10:00 AM – 10:15 AM	Morning Break - Refreshments provided
10:15 AM – 11:15 AM	Corey O'Brien, Criminal Bureau Chief, Neb Atty Gen - Ethical Issues in Privileged Communications and Dealing with Adverse Parties (1 hour)
11:15 AM – 12:15 PM	Robert C. Sigler, Dep Douglas Co Atty – Ethical Issues in Sentencing, Post Conviction and Newly Discovered Evidence (1 hour)
12:15 PM – 1:15 PM	LUNCH - Provided on-site
1:15 PM – 2:15 PM	Mark Weber, Nebraska Counsel for Discipline - Prosecutorial Misconduct; Pitfalls of Communication with Unrepresented Individuals; Candor with the Tribunal (1 hour)
2:15 PM – 3:15 PM	Hon Joseph Bataillon, U. S. District Court – Prosecution Ethics: A View from The Bench (1 hour)
3:15 PM – 3:30 PM	Afternoon Break – Refreshments provided

3:30 PM - 5:30 PM PANEL OF EXPERTS (Moderator: Mark Weber. Panelists:

Hon. Joseph Bataillon, Robert C. Sigler, Don Kleine, Paul Schaub, Nissa Jones) – Ethical Issues for Prosecutors –

Interactive with Audience (2 hours)

END of DAY TWO – SEMINAR CONCLUDES